08
paź

Nietypowy dom z dachem skośnym w Puszczykowie

Realizacja tego projektu okazała się jednym z największych dotychczasowych wyzwań. Przyczyną tego była wyjątkowo niekorzystna działka. Poza niesprzyjąjącym układem względem stron świata, teren tworzyły dwie schodzące się ku sobie skarpy, jedna od frontu w kierunku tyłu działki a druga poprzecznie z boku. Po wielu analizach i koncepcjach wstępnych, w ramach których rozważane były różne wzajemne konfiguracje pomieszczeń lub ich grup powstała finalna wersja. Wejście prowadzi z poziomu ulicy dojazdowej na parteru do pomieszczeń pobytu dziennego oraz do nieco niżej położonego garażu. Sypialnie wraz z garderobami, toaletami, kotłownią i pomieszczeniem fitness zaprojektowano na poziomie -1. Kierują tam schody jednobiegowe ukryte za kuchnią. Hol, który został osadzony w skarpie doświetlany jest oknami połaciowymi do dachów płaskich oraz z boku poprzez patio wewnętrzne otwarte od góry.
Estetyka architektury zewnętrznej to dwie bryły (nad strefą dzienną i druga garażowa) przesklepione jednospadowymi dachami skośnymi. Dachy te mają układ równoległy do siebie i do skarpy bocznej schodząc w dół podobnie jak teren. Taki zabieg pozwolił na wpisanie się w otaczającą dom naturę. Kolejnym wyzwaniem było takie rozłożenie poszczególnych pomieszczeń aby optymalnie korzystały one z układu względem stron świata i były maksymalnie doświetlone.
Kuchnię i jadalnię zaprojektowano od strony ogrodowej zwracając ich okna na stronę wschodnią i południowo-wschodnią. Pokój dzienny zlokalizowany jest od frontu i chwyta światło słoneczne od zachodu. Dodatkowo nad pokojem znajdują się dwa okna połaciowe umożliwiając penetrację światłem południowym. W celu uniknięcia ekspozycji okien livingu na strefę wejścia całą bryłę cofnięto wgłąb działki wydzielając od strony wejściowej dodatkowy taras oraz spory trawnik. Ten zaś oddzielony jest od podjazdu różnicą poziomów oraz zielenią z trawy ozdobnej.
Wszystkie sypialnie stanowią amfiladowy ciąg pomieszczeń wzdłuż przeszklonej ściany skierowanej na południe. Jako, że są one wbite w skarpę naturalnie nad nimi powstał taras i trawnik dostępny z poziomu kuchni i jadalni.
Dom od zewnątrz pokrywa biały tynk, jasne dachy a całości dopełniają akcenty z okładzin o strukturze drewna.

Powierzchnia działki 1604 m2
Powierzchnia zabudowy domu jednorodzinnego 298,38m2
Powierzchnia całkowita 579,15m2
Powierzchnia użytkowa 273,97m2
Termin realizacji 2020-2022

© 2001-2022 CONDE — All rights reserved.

projekt i realizacja IGUANA STUDIO