20
paź

Projekt przebudowy domu kostki na poznańskim Świerczewie

Dzielnica Świerczewo położona jest przy południowej części miasta Poznania i stanowi największe skupisko zabudowy jednorodzinnej w tym mieście.
W latach 50 XX wieku podjęto decyzję o zmianie wcześniejszej funkcji terenu. W miejsce poligonu wojskowego powstało osiedle ponad tysiąca domów jednorodzinnych w zabudowie wolno stojącej, bliźniaczej i szeregowej
Zdecydowana większość to budynki przekryte dachami płaskimi, popularnie zwane prl-owskimi kostkami.
Z jednej strony nie wnoszą do architektury osiedla walorów estetycznych z drugiej zaś stanowią wyzwanie dla projektantów podejmujących się przebudowy.
Modernizowany budynek składa się z dwóch podpiwniczonych lokali mieszkalnych, z których każdy dostępny jest od tyłu, od strony ogrodu.
Docelowo nie jest zmieniana funkcja budynku. Piwnica jest przeznaczona na usługi związane z działalnością zawodową inwestora. Parter i piętro dalej pełnić będą funkcje mieszkalne.
Nieznacznej korekcie ulega układ pomieszczeń. Jedyną istotna zmianą jest dołączenie mniejszej bryły na tyłach budynku. Dzięki temu uporządkowane zostają strefy wejścia do poszczególnych lokali a przestrzeń piętra powiększana jest o dodatkową sypialnię.
Bryła budynku nadal pozostaje kostką.. Siły projektowe zostały skupione na świeższym podejściu do rozwiązań detalu.
Od strony ogrodu zaprojektowano duże przeszklenia dla pomieszczeń pokojów dziennych. W szczegółach rozwiązano wyjście na balkon piętra odraz strefę wejściową.
Wysoki cokół wystającej nad poziom terenu piwnicy został skryty za fasadą rytmicznie powtarzających się pionowych lameli. Te zaś mają swoją kontynuację w zaprojektowanych płycinach przyokiennych.
W projekcie pojawiają się również elementy z betonu architektonicznego, wykorzystane przy realizacji płyty balkonu, schodów wejściowych oraz ogrodzeniu frontowym działki.

Powierzchnia działki 733,97m2
Powierzchnia zabudowy domu jednorodzinnego 131,68m2
Powierzchnia całkowita 382,42m2
Powierzchnia użytkowa 262,80m2
Termin realizacji 2021-2022

© 2001-2022 CONDE — All rights reserved.

projekt i realizacja IGUANA STUDIO