Kategoria: Projekty komercyjne

06
Wrz

Stacje paliw Nagradowice Krzemlin Kobylniki

Projektowanie stacji paliw w czasie gdy koncerny sieciowe narzucają swoje standardy w zakresie kształtowania architektury rzadko bywa zajęciem ambitnym. Jednak na polu znajomości przepisów techniczno-budowlanych a w szczególności ich interpretacji przez projektantów branżowych, rzeczoznawców, a także przez same urzędy wydające pozwolenia na budowę i odbierające obiekty należy wykazać się nie małą wiedzą.Continue Reading..

12
Kwi

Projekt kancelarii prawnej w Poznaniu.

Kancelaria prawna zlokalizowana jest w zabytkowej kamienicy w centrum miasta. Lokal był wcześniej użytkowany jako mieszkanie i niestety w nie najlepszym stanie. Zadaniem architekta wnętrz było uzyskanie maksimum efektu przy zminimalizowanych nakładach finansowych. Było to tym bardziej trudne, że w zakres inwestycji wchodziła wymiana instalacji. Część elementów takich jak stolarka drzwiowa wejściowa do mieszkania czy podłogi została poddane renowacji. Na wzór drzwi głównych zostały wykonane drzwi wewnętrzne. Kompletnie wyremontowana została toaleta. Całość miała uzyskać szlachetny charakter utrzymany w stylu całej kamienicy jednak inwestorowi zależało na „świeżym ujęciu”. Stąd pomimo ewidentnie historyzujących elementów drzwi i zabudowy korytarza, ram luster, obudów grzejników i tapet pojawiły się zupełnie współczesne oprawy oświetleniowe i wyposażenie łazienki. Kolorystyka ścian jest zdecydowana jednak nie krzykliwa.

05
Mar

Projekt kościoła w Koziegłowach.

Układ przestrzenny bazujący na planie tradycyjnej bazyliki z układem nawy głównej oraz dwóch kaplic bocznych. Bryła zwieńczona dwuspadowym dachem. Prezbiterium na planie koła zamknięte jest łukową ściana za która usytuowano pomieszczenia zakrystii. Zakrystie jako pomieszczenia o mniejszym znaczeniu formalnym oraz nie przeznaczone jako pomieszczenia ogólnodostępne są zlokalizowane w niższej bryle dostawionej do nawy głównej. Fronton kościoła wyeksponowano tworząc dominantę tradycyjnej wieży z dzwonnicą. Wieża zwieńczona będzie symbolem krzyża.

Powierzchnia zabudowy        633,00m2
Powierzchnia użytkowa        617,92m2

27
Lut

Projekt hali Kronospan Szczecinek

Projekt przebudowy hali został opracowany przez poznańskie biuro projektowe Konrad Idaszewski Architekt celem zmiany sposobu jej użytkowania na ekspozycyjną służąc zaspokojeniu potrzeb organizowania przez firmę Kronotex imprez targowych oraz możliwości zapoznania się z ofertą produkcji.
W tym celu zmieniony nieznaczne zostanie układ pomieszczeń pomocniczych na pierwszej kondygnacji, zlikwidowana zostanie część otworów okiennych,  a pozostałe wyposażone zostaną w nową stolarkę okienną. Wymienione będą bramy wjazdowe, ściany zewnętrzne zostaną zaizolowane termicznie, elewacje uzyskają nowy wygląd przez zastosowanie okładzin elewacyjnych z paneli hpl.
Dodatkowo wymianie ulegną instalacje wewnętrzne oraz powstaną nowe zapewniające utrzymanie komfortu termicznego i wentylacyjnego.
Podstawowym założeniem przy projekcie elewacji i kształtowaniu bryły hali było podniesienie estetyki poprzez zastosowanie nowych okładzin ściennych oraz zastosowaniu efektu „ram” dla elewacji szczytowej i portali wejściowych. W ramach tych zamontowane będą elementy ozdobne żerdzi drewnianych powielanych w układach asymetrycznych z delikatnymi odchyłkami od pionu.
Żerdzie te są reminiscencją lasu – który jest w bezpośrednim związku z produkcją firmy (inwestora) – płyt z materiałów drewnopochodnych.
Same ściany hali zostaną od zewnątrz zaizolowane termicznie i obłożone okładziną z płyt laminowanych w kolorze grafitowym na ruszcie z profili stalowych.

Powierzchnia zabudowy hali po przebudowie        2308,21m2
Powierzchnia całkowita                                       2451,87m2
Powierzchnia użytkowa                                       2216,67m2

13
Sty

Galeria handlowa w Sosnowcu – projekt

Galeria handlowa. Część biurowa budynku zbliżona standardem do klasy B wg MOSP (spełnienie minimum 13 kryteriów klasyfikacyjnych min.: lobby/recepcja; części wspólne; windy; sufity i oświetlenie; instalacje elektryczne; system BMS; okablowanie; dywersyfikacja źródeł zasilania; konstrukcja; ogrzewanie; wentylacja i klimatyzacja; hałas; parking i obsługa budynu; funkcje towarzyszące).
Forma architektoniczna. W linii zabudowy ul. Trzeciego Maja elewacja nawiązuje do zwartej pierzei historycznej zabudowy ulicy, czerpiąc odniesienia do kompozycji i detalu zabudowy lat trzydziestych. Jako lokalna dominanta urbanistyczna w rejonie skrzyżowania ul. Trzeicgo Maja i Piłsudskiego wyróżnienie tego narożnika budynku akcentem architektonicznym.

Powierzchnia zabudowy                                             4228,0m2
Powierzchnia użytkowa kondygnacji nadziemnych    11987,0m2
Powierzchnia użytkowa kondygnacji podziemnej       6014,0m2
Powierzchia całkowita                                                 22528,0m2
Powierzchnia najmu handlowa                                    2180,0m2
Powierzchnia najmu biurowa                                      6000,0m2

12
Sty

Realizacja budynku biurowo-usługowego Audium we Wrześni

Finał realizacji budynku biurowo-usługowego Audium. Budynek zlokalizowany jest we Wrześni w bezpośrednim sąsiedztwie dworca kolejowego. W przyziemiu znajduje się klub sportowy Perfect Body Fitness & Wellness Club. Część kondygnacji parteru zajmuje przedszkole, a pozostałą część oraz piętro – biura.
Budynek zachował pierwotną strukturę wertykalnych podziałów, które łamią jego horyzontalny układ. Standard budynku został podniesiony poprzez zastosowanie betonu architektonicznego oraz okładzin z paneli stalowych.

07
Sie

Realizacja budynku biurowo-usługowego Audium

W trakcie prac budowlanych…

06
Maj

Projekt elewacji zawieszonej Stary Browar Poznań

Projekt elewacji zawieszonej w formie „falbany” na części Starego Browaru od strony parku H. Dąbrowskiego.

© 2016 CONDE — All rights reserved.

projekt i realizacja IGUANA STUDIO