14
kw.

Projekt segmentu szeregowca w Przeźmierowie

Skrajna działka w zabudowie szeregowej, niezbyt korzystne usytuowanie względem stron świata.
Dodatkowo w sąsiedztwie niczym nie wyróżniająca się z zakresie estetyki – tradycyjna zabudowa bliźniacza i szeregowa.
Przy tym świadomi inwestorzy, z jasno określonymi oczekiwaniami w zakresie architektury współczesnej.
Powierzchnia przeznaczona pod zabudowę była znacznie większa niż pozostałych budynków w szeregu.
Wynikiem takich warunków była koncepcja domu dwuczłonowego. Wyraźny podział zewnętrzny na dwa moduły pozwolił na kontynuację ciągu budynków o zbliżonej szerokości.
Jednocześnie obie bryły scalać miała ta sama estetyka, i te same materiały. Zróżnicowanie dotyczy jedynie kolorystyki.
Pierwsza bryła na styku z istniejącym budynkiem została dostosowana do niego wysokością i nachyleniem dachu.
Delikatne cofnięcie ścian parteru pozwoliło na wytworzenie podcienia przed wjazdem do garażu i wejściem głównym do domu.
Ta część zaprojektowana została w kolorze antracytu zarówno w zakresie ścian tynkowanych jak i dachu z paneli blachy powlekanej.
W celu uszlachetnienia elewacji cofnięta ściana wraz bramą garażową oraz ściana tylna od strony ogrodu zostały obłożone płytami spieku kwarcowego w kolorze grafitowym.
Drugi człon budynku od strony ogrodowej utrzymany został w kontrastującej palecie barwy białej dla elewacji i jasno szarej dla dachu.
Podcięcie tej bryły przy tarasie umożliwiło jego naturalne, częściowe zadaszenie.
Wnętrza zaprojektowano jako jednoprzestrzenne. Kuchnia łączy się z jadalnią i dalej z pokojem dziennym. Jednak aranżacja tych pomieszczeń na planie litery „L” umożliwiła odcięcie wizualne
pokoju dziennego od kuchni. Elementem seperującym pokój od jadalni stał się też kominek w formie wolno stojącej kozy.
Nad pokojem dziennym zaplanowany został wysoki sufit, a hol piętra stanowi antresolę z wglądem na tą przestrzeń parteru.

Powierzchnia działki 597,41m2
Powierzchnia zabudowy 151,98m2
Powierzchnia całkowita 316,98m2
Powierzchnia użytkowa 194,58m2
Termin realizacji 2021-2022

© 2001-2022 CONDE — All rights reserved.

projekt i realizacja IGUANA STUDIO