THE BLOG

12
Sty

Realizacja budynku biurowo-usługowego Audium we Wrześni

Finał realizacji budynku biurowo-usługowego Audium. Budynek zlokalizowany jest we Wrześni w bezpośrednim sąsiedztwie dworca kolejowego. W przyziemiu znajduje się klub sportowy Perfect Body Fitness & Wellness Club. Część kondygnacji parteru zajmuje przedszkole, a pozostałą część oraz piętro – biura.
Budynek zachował pierwotną strukturę wertykalnych podziałów, które łamią jego horyzontalny układ. Standard budynku został podniesiony poprzez zastosowanie betonu architektonicznego oraz okładzin z paneli stalowych.

31
Mar

Projekt domu jednorodzinnego w Tulcach

Kształt budynku oparto na koncepcji przenikania się dwóch brył: wyższej przekrytej dachem stromym i niższej, której zadaszenie stanowi taras techniczny.Ze względu na niekorzystne usytuowanie działki w stosunku do stron świata (część frontowa skierowana w stronę południową) – budynek uzyskał wydłużoną formę zorientowaną przeszkleniem pokoju dziennego, jadalni i kuchni na zachód. Uwolniono tym samym zachodnią część działki, która będzie przeznaczona na cele rekreacyjne. W części parterowej części niższej zaplanowano pomieszczenia garażu, wiatrołapu i dwóch pomieszczeń gospodarczych. Główna dwukondygnacyjna bryła zawiera w parterze hol, kuchnię, pokój dzienny, jadalnię i klatkę schodową i wc. Na piętrze znajdują się trzy sypialnie, garderoba, łazienka i hol.

Powierzchnia zabudowy 169,74m2
Powierzchnia całkowita 273,42m2
Powierzchnia użytkowa 210,25m2

20
Sty

Projekt domu w Radojewie

Podstawowym założeniem projektowanego domu jest maksymalne wykorzystanie walorów działki oraz stworzenie prostej bryły o funkcjonalnym układzie wnętrz.
Dom jednorodzinny został podzielony na 3 zależne od siebie funcjonalnie –strefy
– pobytu dziennego – parter części niższej z pomieszczeniami pokoju dziennego, kuchni i jadalni
– intymnej – piętro części wyższej z pomieszczeniami trzech sypialni, łazienki i garderoby
– gospodarczej – część niższa budynku zawierająca garaż, pomieszczenie gospodarcze i wc.
Układ wnętrz parteru cechuje prostota i współczesny charakter kształtowania przestrzeni jako otwartych z wydzieleniem w obrębie części rezprezentacyjnej kuchni odseperowanej od jadalni półwyspą.

Powierzchnia zabudowy 201,8m2
Powierzchnia całkowita 336,4m2
Powierzchnia użytkowa 237,3m2

07
Sie

Realizacja budynku biurowo-usługowego Audium

W trakcie prac budowlanych…

06
Maj

Projekt elewacji zawieszonej Stary Browar Poznań

Projekt elewacji zawieszonej w formie „falbany” na części Starego Browaru od strony parku H. Dąbrowskiego.

16
Kwi

„Słoneczne Osiedle” w Ostrowie Wielkopolskim

Przestrzenne kształtowanie formy budynku wielorodzinnego jest oparte na przenikaniu się wielu prostopadłościennych brył zwieńczonych dwuspadowym dachem stromym. Bryle nadano  współczesny charakter uwzględniając obecne trendy w kształtowaniu form, zasady kompozycji oraz nadrzędne założenia funkcjonalne i ergonomiczne.
Założono rzut oparty na planie wydłużonego prostokąta. Bryły projektowanych budyneków tworzą jednolitą całość, a równoległy układ budynków powoduje tworzenie się centralnej osi założenia urbanistycznego kierującej wzrok ku dominancie urbanistycznej w rejonie miejsca rekreacji. Charakteru tej dominanty na etapie projektu budowlanego nie okreslono.
Elewacje zaprojektowano w postaci płaszczyzn ścian urozmaiconych nierównomiernie powtarzającym się rytmem okien  i balkonów. “Gra” poszczególnych elementów domu mieszkalnego wielorodzinnego powstała dzięki zastosowaniu prostych zabiegów  architektonicznych takich jak zmienne grubości termoizolacji podkreślone dodatkowo odmienną kolorystyką, cofnięcia i wysunięcia brył, zróżnicowanie materiałowe (tynk-elewacja drewniana / drewnopodobna).

Powierzchnia użytkowa mieszkań: 1675,6m2
Powierzchnia zabudowy: 576,6m2
Powierzchnia całkowita: 2829,3 m2

15
Kwi

Projekt domu jednorodzinnego architekta w Poznaniu.

Budynek został tak usytuowany na działce, aby jednoznacznie wydzielał trzy podstawowe przestrzenie:
– wejściową
– dojazdową do garażu.
– ogrodową
Całość jest podporządkowana idei zaprojektowanego domu – przestrzenie zewnętrzne ściśle odpowiadają wewnętrznemu podziałowi funkcjonalnemu.
Część wejściowa prowadzi od bramki przejściem pod nawisem budynku do środka domu. Wewnątrz budynku następuje kontynuacja wejścia w postaci długiego holu prowadzącego do części reprezentacyjnej – pokoju dziennego. Na końcu osi głównego wejścia umieszczono otwór okienny sięgający podłogi, otwierając w ten sposób widok na ogród.

Powierzchnia całkowita                   205,0 m2
Powierzchnia użytkowa całości    155,7 m2
Powierzchnia zabudowy                  121,7 m2

© 2016 CONDE — All rights reserved.

projekt i realizacja IGUANA STUDIO