THE BLOG

27
Lut

Projekt hali Kronospan Szczecinek

Projekt przebudowy hali został opracowany przez poznańskie biuro projektowe Konrad Idaszewski Architekt celem zmiany sposobu jej użytkowania na ekspozycyjną służąc zaspokojeniu potrzeb organizowania przez firmę Kronotex imprez targowych oraz możliwości zapoznania się z ofertą produkcji.
W tym celu zmieniony nieznaczne zostanie układ pomieszczeń pomocniczych na pierwszej kondygnacji, zlikwidowana zostanie część otworów okiennych,  a pozostałe wyposażone zostaną w nową stolarkę okienną. Wymienione będą bramy wjazdowe, ściany zewnętrzne zostaną zaizolowane termicznie, elewacje uzyskają nowy wygląd przez zastosowanie okładzin elewacyjnych z paneli hpl.
Dodatkowo wymianie ulegną instalacje wewnętrzne oraz powstaną nowe zapewniające utrzymanie komfortu termicznego i wentylacyjnego.
Podstawowym założeniem przy projekcie elewacji i kształtowaniu bryły hali było podniesienie estetyki poprzez zastosowanie nowych okładzin ściennych oraz zastosowaniu efektu „ram” dla elewacji szczytowej i portali wejściowych. W ramach tych zamontowane będą elementy ozdobne żerdzi drewnianych powielanych w układach asymetrycznych z delikatnymi odchyłkami od pionu.
Żerdzie te są reminiscencją lasu – który jest w bezpośrednim związku z produkcją firmy (inwestora) – płyt z materiałów drewnopochodnych.
Same ściany hali zostaną od zewnątrz zaizolowane termicznie i obłożone okładziną z płyt laminowanych w kolorze grafitowym na ruszcie z profili stalowych.

Powierzchnia zabudowy hali po przebudowie        2308,21m2
Powierzchnia całkowita                                       2451,87m2
Powierzchnia użytkowa                                       2216,67m2

23
Lut

Projekt i realizacja wnętrz domu jednorodzinnego.

Prezentacja realizacji projektu wnętrz domu jednorodzinnego w Poznaniu. W zakres projektu wchodziła aranżacja przestrzeni parteru, na którą składają się pomieszczenia ogólnodostępne pokoju dziennego, jadalni, kuchni, holu oraz niewielkiej łazienki. Założono otwarty plan, w którym poszczególne pomieszczenia przenikają się ze sobą. W celu uprzestrzennienia stosunkowo niewielkiej powierzchni zastosowaną spójną kolorystykę oraz materiały dla posadzek, ścian oraz sufitów w tonacji barw jasnych. Całości nadano współczesny charakter. W tym celu zastosowane zostały materiały drewna dębowego modyfikowanego, lakierowanych frontów szafek, kamiennych posadzek i blatów oraz przeszkleń drzwi i przepierzenia wiatrołapu. Większość zabudowy meblowej nie wyposażano w pochwyty wykorzystując sposób otwierania tip-on.

11
Lut

Projekt domu jednorodzinnego – brutalny minimalizm.

Współczesna architektura przenikających się kubistycznych brył oraz długich horyzontalnych murów nawiązuje do stylistyki modernizmu Miesa van der Rohe. Wewnętrzne funkcje domu zostały zintegrowane w trzech grupach: przestrzeni pobytu dziennego, przestrzeni intymnej z sypialniami, garderobami i toaletami oraz przestrzeni gospodarczej (garaż i kotłownia).
Charakter każdej z grup pomieszczeń został dodatkowo podkreślony w odbiorze zewnętrznym poprzez zamknięcie ich w niezależnych „pudełkach” oraz oddzielenie ich ścianami, które wychodzą poza obrys bryły budynku.
Trzem zależnym od siebie bryłom nadano trzy różne materiały i kolory betonu, tynku i paneli hpl. Nieznaczne zróżnicowanie wysokości miało na celu podkreślenie nadrzędnego znaczenia części ogólnodostępnej, otwartej przestrzeni pokoju dziennego, jadalni oraz kuchni. Ściany wychodzące poza obrys budynku wydzielają też przestrzenie zewnętrzne – jednoznacznie określając ich charakter.

Powierzchnia zabudowy:    277,32m2
Powierzchnia całkowita:     285,89m2
Powierzchnia użytkowa:     246,52m2

05
Lut

Projekt i realizacja budynku wielorodzinnego w Kaliszu

Przestrzenne kształtowanie formy budynku wielorodzinnego jest oparte na przenikaniu się wielu prostopadłościennych brył zwieńczonych dwuspadowym dachem stromym. Bryle nadano  współczesny charakter uwzględniając obecne trendy w kształtowaniu form, zasady kompozycji oraz nadrzędne założenia funkcjonalne i ergonomiczne.
Założono rzut oparty na planie wydłużonego prostokąta symetrycznie wydzielające dziedziniec wewnętrzny. Obie bryły tworzą jednolitą całość, a prostopadły układ budynków urozmaica architekturę stanowiąc jednocześnie o indywidualnym charakterze obiektu.
Elewacje zaprojektowano w postaci płaszczyzn ścian urozmaiconych nierównomiernie powtarzającym się rytmem okien  i balkonów. “Gra” poszczególnych elementów domu mieszkalnego wielorodzinnego powstała dzięki zastosowaniu prostych zabiegów  architektonicznych takich jak zmienne grubości termoizolacji podkreślone dodatkowo odmienną kolorystyką, cofnięcia i wysunięcia brył, zróżnicowanie materiałowe (tynk-elewacja drewniana).

Powierzchnia użytkowa                    3098,2 m2
Powierzchnia całkowita                    4349,6 m2
Powierzchnia zabudowy                 1015,15 m2

© 2016 CONDE — All rights reserved.

projekt i realizacja IGUANA STUDIO