THE BLOG

16
Kwi

„Słoneczne Osiedle” w Ostrowie Wielkopolskim

Przestrzenne kształtowanie formy budynku wielorodzinnego jest oparte na przenikaniu się wielu prostopadłościennych brył zwieńczonych dwuspadowym dachem stromym. Bryle nadano  współczesny charakter uwzględniając obecne trendy w kształtowaniu form, zasady kompozycji oraz nadrzędne założenia funkcjonalne i ergonomiczne.
Założono rzut oparty na planie wydłużonego prostokąta. Bryły projektowanych budyneków tworzą jednolitą całość, a równoległy układ budynków powoduje tworzenie się centralnej osi założenia urbanistycznego kierującej wzrok ku dominancie urbanistycznej w rejonie miejsca rekreacji. Charakteru tej dominanty na etapie projektu budowlanego nie okreslono.
Elewacje zaprojektowano w postaci płaszczyzn ścian urozmaiconych nierównomiernie powtarzającym się rytmem okien  i balkonów. “Gra” poszczególnych elementów domu mieszkalnego wielorodzinnego powstała dzięki zastosowaniu prostych zabiegów  architektonicznych takich jak zmienne grubości termoizolacji podkreślone dodatkowo odmienną kolorystyką, cofnięcia i wysunięcia brył, zróżnicowanie materiałowe (tynk-elewacja drewniana / drewnopodobna).

Powierzchnia użytkowa mieszkań: 1675,6m2
Powierzchnia zabudowy: 576,6m2
Powierzchnia całkowita: 2829,3 m2

15
Kwi

Projekt domu jednorodzinnego architekta w Poznaniu.

Budynek został tak usytuowany na działce, aby jednoznacznie wydzielał trzy podstawowe przestrzenie:
– wejściową
– dojazdową do garażu.
– ogrodową
Całość jest podporządkowana idei zaprojektowanego domu – przestrzenie zewnętrzne ściśle odpowiadają wewnętrznemu podziałowi funkcjonalnemu.
Część wejściowa prowadzi od bramki przejściem pod nawisem budynku do środka domu. Wewnątrz budynku następuje kontynuacja wejścia w postaci długiego holu prowadzącego do części reprezentacyjnej – pokoju dziennego. Na końcu osi głównego wejścia umieszczono otwór okienny sięgający podłogi, otwierając w ten sposób widok na ogród.

Powierzchnia całkowita                   205,0 m2
Powierzchnia użytkowa całości    155,7 m2
Powierzchnia zabudowy                  121,7 m2

© 2016 CONDE — All rights reserved.

projekt i realizacja IGUANA STUDIO